23.03.2020

Një artikull mbi zhvillimet politike në Kosovë nga Përfaqësuesi i Zyrës -Frank Hantke

Gjërat po dalin në dritë

Me shkarkimin e tij të provokuar, Veliu paralajmëroi fundin e koalicionit qeveritar. Ai duhej ta dinte se kryeministri do ta pushonte nga puna, sepse ai kishte kundërshtuar publikisht politikat e qeverisë. Që kjo nuk ka qenë arsyeja e vetme pse situata ka ardhur deri këttu, ka qenë mëse e qartë qysh nga zgjedhjet e tetorit se si LDK-ja e ka udhëhequr „politikën e koalicionit“. Fytyra e vërtetë e LDK-së ndryshoi - fjalë për fjalë - nga 5 tetor në 7 tetor. Deri më 6 tetor, ishte Vjosa Osmani ajo që bëri fushatë për një politikë të re nëpër të gjithë posterat, dhe kështu edhe për partinë e saj. Kjo e bëri atë shumë të suksesshme dhe - pasi Albin Kurti - mori më shumë vota nga votuesit. Këta me sa duket besuan në premtimet dhe idetë e ardhshme të Vjosa Osmani si një partnere e besueshme e një qeverie Kurti / Osmani, por vështirë se kishin në mendje që LDK-ja ka një themel të fortë partie që ka për qëllim gjithçka, përvec sjelljes së ndryshimeve reale në Kosovë. Si rezultat, shumë votues votuan për një parti që menjëherë hoqi posterin e Vjosa Osmanit si kryetare për një politikë të re pas zgjedhjeve. Në LDK dolën në sipërfaqe ata që me siguri kurrë nuk do të kishin marrë një aprovim të tillë nga popullata (rezultatet e tyre të votës dëshmojnë një gjë të tillë!). E gjitha kjo tani mund të quhet mashtrim elektoral!

Por kush janë në të vërtetë tradhtarët dhe ndihmësit e tyre?

Kushdo që pa rënien e pjerrët të Vjosa Osmani në partinë e saj menjëherë pas zgjedhjeve, mezi mund të besojë se ajo do të binte pre e një mashtrimi të tillë. Me sa duket ajo besonte se ajo e njihte partinë e saj pas saj në mënyra të reja. Tani ajo duhet të kuptojë se kjo nuk ishte larg nga situata e tanishme. "Eminentët e përhirtë" nga elitat e vjetra, shpesh të korruptuara, kanë kapur menjëherë pushtetin në parti dhe lideri i tyre nominal i partisë do t'i ndjekë ato për sa kohë që ai sigurohet që do të marrë presidencën në 2021. Dhe duke buzëqeshur, Thaçi dhe Veseli shtrëngojnë duart në sfond, pasi plani i tyre me "lidhjet e fshehura" në LDK u realizua plotësisht. Thaçi gjithashtu ka bërë gjithçka që mundet për të vazhduar ndarjen e Kosovës dhe për ta mbajtur qeverinë nën presion. Me miratimin e tij të "planeve të marrëveshjes" të SH.B.A.-së, ai është akoma në një situatë shumë të rehatshme. Ai është “miku” i Amerikës, Amerika që qeveria e zgjedhur po shantazhon hapur për të arritur marrëveshjen. Për më tepër, Thaçi mund të jetë i sigurt se BE-ja vështirë se do të ndërhyjë, e dobët dhe e ndarë, siç ka qenë në Kosovë për vite me rradhë. Të gjithë ata në të ashtuquajturin Perëndim që kanë bërë fjalime të lira në luftë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar për vite të tëra, tani janë në kufijtë kur është fjala për të mbështetur Kryeministrin e sapozgjedhur me të gjitha mjetet në luftën e tij të besueshme kundër korrupsionit. Qytetarët e Kosovës duhet të mendojnë me kujdes se kush janë miqtë e tyre të vërtetë brenda dhe jashtë vendit.

Po dalin në shesh ngjyrat e vërteta

Fakti që ka një zhgënjim të madh në vend mund të ndihet qartë edhe me shfaqjen e pandemisë Corona. Fatkeqësisht, zhgënjimet në Kosovë nuk çojnë më në rezistencë dhe shprehje të hapur për ndryshime, sundim të ligjit, etj. Njerëzit janë zhgënjyer shumë shpesh ose janë mashtruar nga premtime të rreme. Shumë shpesh - kështu thonë ata - keni luftuar dhe keni humbur.

Shpresa që u ngrit me zgjedhjen e Kurtit si Kryeministër tani është venitur nga shumë. Po ashtu në mesin e shumë votuesve që votuan për Vjosa Osmanin si një partnere të besueshme të koalicionit për Kurtin. Ende ka një shumicë e njerëzve për një mënyrë të re, për një politikë të zhvillimit ekonomik dhe shoqëror dhe kundër korrupsionit gjithnjë e më të thellë të "elitave të pushtetit të vjetër". Kjo mazhorancë tani duhet të flasë publikisht.

Por edhe figura e tradhtuar e LDK-së, Vjosa Osmani, tani duhet të tregojë publikisht se për çfarë ka qëndruar në të vërtetë në fushatën zgjedhore. Padyshim që nuk qëndroi për politikën e shpërbërjes së LDK-së, e cila filloi menjëherë pas zgjedhjeve, kur, në kundërshtim me pritjet e veta, LDK-ja doli "vetëm" e dyta pas LVV-së. Ajo nuk qëndroi për intriga politike, por për një mënyrë të re dhe të pastër të politikës kosovare. Prandaj, ajo tani duhet të jetë e para që do të gëzojë votuesit e saj që kanë ngelur shumë të zhgënjyer. Me një angazhim të qartë, ajo do të duhej të linte partinë e saj, e cila është abuzuar në mënyrë të neveritshme. Shumë me siguri do ta ndiqnin atë.

Qeveria Kurti ka fituar një aprovim të madh si brenda ashtu edhe jashtë vendit në një periudhë të shkurtër të përgjegjësisë. Kjo edhe falë shumë partnerëve ndërkombëtarë. Do të ishte fatale për vendin nëse, pas vetëm disa javësh, ata që ishin përgjegjës për situatën e shkretuar të Kosovës mund të fërkojnë duart - edhe nëse duhet ta shihnin veten si miq të administratës aktuale të SHBA , BE nuk duhet të qëndrojë përsëri atje si një spektator i pafuqishëm dhe diskutabil. BE duhet që së shpejti të tregojë unitet dhe vendosmëri më të madhe për çështje që lidhen me Ballkanin, sigurisht nëse akoma vetë BE beson në vlerat e unionit.

Friedrich-Ebert-Stiftung 
Kosovo

Rr. Pashko Vasa 23
10000 Prishtinë
Republika e Kosovës

+381 (0) 38 600 108
info(at)fes-kosovo.org